Welkom bij Tuinderij De Knotwilg

De Knotwilg is een biologische tuinderij in de Beemster in Noord-Holland. We produceren voor onze eigen kramen op de biologische boerenmarkten in Amsterdam (Noordermarkt) en Den Haag en voor een aantal groentepakketten in de boerderijwinkel Sonnevanck in de Middenbeemster en zorginstelling Breidablick.

 

Warme lente

Het groei seizoen is goed onderweg - de tuin wordt langzamerhand vol geplant. Kooltopjes worden wel nog geoogst, maar moeten straks wijken voor nieuwe aanplant. Wilde kruiden (brandnetel, paardenbloem, zevenblad enz.) zijn nu heerlijk, en de knoflookstengels en spinazie-zuring groeien hard.

 

Hier een paar recepten voor de voorjaar:

 

Quiche 'Noordermarkt' met spinazie-zuring en geitenkaas à la de 'dolle kok'

 

4 personen

 

5 plakjes bladerdeeg (of maak je eigen deeg – zie google)

4 eieren

1/2 bosje knoflookstengels

600 gr verse spinazie-zuring

400 gr zachte geitenkaas

150ml rauwe melk

versgemalen peper

1 eetlepel olie

Eventueel kleine (wilde) tomaatjes, courgette, paprika - gesneden

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, of maak je eigen deeg van te voren.

De spinazie-zuring 5 minuten wokken, in de laatste minuut de knoflookstengels snijden en nog even mee verwarmen.

In een grote kom de eieren loskloppen met de rauwe melk. Versgemalen peper naar smaak toevoegen.

200 gr geitenkaas fijn brokkelen en door het eiermengsel roeren. De quichevorm invetten en bekleden met het bladerdeeg.

De spinazie in de vorm scheppen en netjes verdelen over de bodem. Eventueel extra groente toevoegen.

Giet het eiermengsel over de vulling.

De andere 200 gram van de geitenkaas in kleine plakjes snijden en over de quiche verdelen.

Bak de quiche af in ongeveer 35 minuten.

 

 

Zeven-kruiden of Voorjaarsoep

 

1 flinke eetlepel (30g) boter

2 eetl (40g) meel

1 liter water of boullion

Zout kruiden, alle voorjaarskruiden kunnen, bijvoorbeeld: look-zonder-look; brandnetel; spinazie zuring.

 

Smelt de boter en roer het meel erdoor. Laat het meel even sudderen in de boter. Voeg onder goed roeren beetje voor beetje de bouillon toe. Voeg naar smaak nog wat zout toe en laat alles nog een keer aan de kook komen. Snij de kruiden fijn en voeg ze aan de soep toe. Laat de soep nu niet meer koken. Eventueel pureren.

 

Paardenbloemen pudding

Een kilo pissenlits (paardenbloem)

20 bloemen (door midden)

40 gr zachte boter

100 gr brood (wit) van één dag oud

1 glas melk

150gr geraspte gruyere

4 eieren, gesplitst

flink wat nootmuskaat (bijna één theelepel)

De “Pissenlits” opkoken en laten slinken (als spinazie). Pureren in keuken machine.

Brood van één dag oud overgieten met het glas melk. Tot papje drukken. De (zachte) boter, 125g van de kaas (geraspt) en 4 eierdooiers toevoegen. Mengen.

Eiwitten met snufje zout en drup azijn in schone kom tot sneeuw stijf slaan. Draaiend toevoegen.

En dan de bloempjes, gehalveerd toevoegen op het laatste moment.

In een ovenschaal. Bestrooien met 25g geraspte kaas. In voorverwarmde oven, 180o, 30 minuten.

 

Het belangrijkste: het glas droge Jurançon erbij.